Vad kan man vara allergisk mot?

När det kommer till just mat är det faktiskt möjligt att vara allergisk mot det mesta. Vissa är riktigt allergiska och kan få livshotande reaktioner mot något de inte tål, medan andra mer är överkänsliga och kanske märker symtom från magen eller får enstaka kliande utslag om de äter något de inte bör.

När det gäller matallergi kan det ibland vara svårt att ta reda på exakt vad man inte tål och symtomen kan variera stort. Ibland kan det ta lång tid innan man reflekterar över att symtomen kommer från något man äter.

Att vara allergisk mot mjölk

Många i samhället har svårt att tåla laktos, men det är inte samma sak som att lida av mjölkallergi. Vid laktosintolerans kan man bli gasig eller dålig i magen, men har man allergi mot mjölkprotein kan man bli väldigt sjuk även om man inte får i sig speciellt mycket mjölk. Eftersom mjölk, mjölkpulver och liknande finns i väldigt mycket är det här ofta en svår allergi att handskas med, men det finns läkemedel att ta som minskar reaktionerna.

Glutenintolerans

Glutenintolerans är inte direkt en allergi, utan det är helt enkelt intoleranssymtom man får för att kroppen inte klarar att tillgodogöra sig gluten. Ämnet gluten finns i mjöl, flera flingsorter och i olika grynvarianter. Även pasta innehåller gluten. Man blir i de flesta fall inte livshotande sjuk om man äter något som innehåller gluten men man kan få obehagliga känningar från mage och tarm. Den som lider av glutenintolerans bör därför se till att äta glutenfritt i den mån det går. I dag finns det flera bra alternativ till många av de varor som i vanliga fall innehåller gluten.

Korsreaktioner

Ibland kan man få reaktioner av mat trots att man inte har en känd allergi mot olika ingredienser. Man kan få klåda om man äter äpple, man kan få utslag av nötter eller liknande. Det kan antingen dölja sig om en dold allergi eller om att man får en korsreaktion. Personer som är allergiska mot björkpollen kan till exempel reagera negativt på olika frukter och det kan vara bra att komma ihåg.