Ta reda på om man är allergisk

När det kommer till allergier är det kanske inte alltid så lätt att veta om man är allergisk mot något. Ibland kan man märka det först när något sker och man reagerar på något. Men det finns faktiskt sätt att ta reda på om man kan vara allergisk eller överkänslig.

Att göra en allergiutredning

Om man misstänker att man är allergisk mot något kan det vara klokt att kontakta sin läkare för att påbörja en allergiutredning för att konstatera läget. Det kan också vara bra att göra en utredning om det finns allergier i familjen.

Allergiutredningar kan se lite olika ut. I de flesta fall får man lämna blodprov, och sedan testas blodet för allergier. Man kan också få göra pricktest där olika allergiämnen placeras på huden. Det är dock inte lika vanligt när det kommer till just allergi mot matingredienser. Många gånger görs också födoprovokationer. Då får man, under uppsikt av sjukvårdspersonal, äta lite av det man tror sig vara allergisk mot och så ser man vad reaktionerna blir. Får man en allvarlig reaktion kan den behandlas direkt.

Prova sig fram

I många fall är det inte helt säkert att man vet vad man reagerar mot. Då kan det vara klokt att utesluta en del saker ur sin kost och se om symtomen försvinner. Om så är fallet kan man sakta lägga till en eller annan sak i taget. Kommer symtomen tillbaka, och sedan försvinner igen när man åter utesluter livsmedlet kan man se vad det är man reagerat på.

När man vet vad man reagerar på bör man utesluta det ur sin kost. En allergi kan förvärras om man gång på gång utsätter kroppen för det den inte tål.