Lär dig mer om mat & dryck

Jobbar du inom hotell och restaurang eller är du intresserad av mat och dryck? Då finns det många sätt som du kan utveckla dina kunskaper på. Här hittar du de bästa tipsen.

Surfa in på informativa hemsidor

Det finns massor med information online som du kan ta del av helt gratis. Du kan lära dig mer om vin på grapevine.se som är en informativ hemsida med goda recept, dryckestips, reportage och annat som handlar om mat och vin. Här hittar du även tips på bra viner du kan handla och vilken typ av mat som passar bra ihop med dem. Perfekt om du behöver inspiration för att sätta ihop en god trerättersmiddag med passande viner. Här hittar du all information du behöver för en lyckad middag eller fest.

Testa att kombinera mat & vin

När du har hittat ett eller flera viner på Grapevine.se kan du börja experimentera hemma för att hitta de bästa mat- och vinkombinationerna. Om du har köpt ett exklusivt vin, exempelvis en champagne, är det extra viktigt att du tänker på hur du kombinerar vinets smaker med mat. När det kommer till mat och vin finns det egentligen inga rätt och fel, men det finns vissa kombinationer som är bättre än andra. En bra matchning kommer att få både ditt vin och din mat att smaka bättre. Testa hemma och öva gärna med nära och kära som du bjuder över på middag.

Gå en utbildning

Om du vill ta intresset till nästa nivå kan du gå en formell utbildning. Det finns många olika sorters utbildningar inom mat och dryck, exempelvis sommelier, kock, kostrådgivare, bartender, hotell- och restaurangutbildning, måltidskunskap, gastronomiprogrammet, livsmedelsteknik, produktutveckling, livsmedelsdesign, livsmedelssäkerhet och mycket annat. Kombinera gärna en formell utbildning med praktisk erfarenhet. Du kan bland annat jobba i en vinbar, på restaurang eller liknande.