Fördelar och nackdelar med alkohol

Alkohol förekommer i flera olika former. Det är en särskilt vanlig dryck på sommaren när människor tar en öl, lite vin till maten eller när man sitter ute och sällskapar. Men man ska inte glömma att alkohol är en beroendeframkallande dryck och den är inte bra för kroppen i för stora mängder.

Alkoholens fördelar

Alkohol kan inte sägas ha några direkta fördelar. Vissa menar att ett litet glas vin kan vara bra för hjärta och kärl, men det gäller inte för alla. De flesta dricker lite alkohol för att det är gott, och för att det får dem att slappna av lite. Alkohol kan också få smaker i mat eller dessert att framstå lite mer.

Nackdelar

Det finns en hel del nackdelar med alkohol. Det är lätt att fastna i ett beroende, alkoholen kan orsaka skador på kroppen och ibland kan det vara svårt att ha koll på hur mycket man dricker. Ibland kan alkoholen också ta över för mycket i smak, och serveras det alkohol på en fest kan det locka personer som inte bör dricka att trots allt ta ett glas eller fler.

När det blir för mycket

Alkohol kan ibland intas i allt för stor mängd. Några gånger blir personer sjuka av alkoholen – i vissa fall mår man bara illa, men i andra fall krävs läkarvård. Det finns också personer som blir irriterade eller våldsamma när de dricker för mycket. Varje år får Polisen ta hand om personer som inte klarar att ta hand om sig själva på grund av alkohol, och dessutom stoppas flera som satt sig bakom ratten trots att de druckit.